Дистанционен курс по ЗБУТ за първоначално обучение за представители на КУТ / ГУТ

By in , , , , , ,
No comments

Заседание на ГУТ и първоначално обучение – какви документи са нужни?

Дистанционно първонаално обучение за КУТ и ГУТ

           Когато вече сте създали експертна група по условия на труд, т.е. избрали сте хора, които ще представляват работниците и управленската част, трябва да пристъпите към действие.

           Какво ще рече това – най-просто на първо време има нужда да се погрижите за обучението на всеки от представителите си. Без да се налага като мнение, в последните години преобладава тенденцията на дистанционно или онлайн обучение по ЗБУТ. То предлага много възможности и обикновено е финансово значително по-изгодно и много удобно за всеки един от участниците в него. Важно е всеки работник, който ще вземе участие в ГУТ, да знае, че първоначалното обучение за представители на КУТ/ГУТ, както и ежегодишното такова, не може да бъде в работно време и в никакъв случай под никаква форма за негова или нейна сметка.

           И тъй като темата е за документацията, важно е да се каже, че трябва да има писмени доказателства за всеки преминат курс на дистанционно обучение по ЗБУТ. Центровете за дистанционно обучение по ЗБУТ трябва да предоставят сертификати, които са валидни и признати от съответните контролни органи в страната.

          След като сертификатите от on-line обучението по ЗБУТ са предоставени, може да се пристъпи към първото заседание на групата. Още от самото начало всички членове трябва да са наясно, че то трябва да е протоколирано. Какво ще рече това? Ами че всяка среща между членовете на групата трябва да е записана в протокол с дата и имената на всички присъстващи членове. И накрая да се излъчи един от тях, който да води записите, т.е. да се нарече протоколчик във всички документи.

           Всяко събрание не трябва да е хаотично, то трябва строго да следва своя дневен ред. Точка по точка, всички въпроси, които ще бъдат обсъждани, трябва да са записани, както и решението, което е взето по всяка от тях. Дневният ред на заседание на ГУТ трябва да засяга най-наболелите и актуални проблеми. Събранието не може да свърши, без всяка точка да е обсъдена. Съгласието си с взетите решения всеки от участниците доказва с подписа си, а участниците не могат да се разделят, без в протокола да присъства дата за следващото им събиране, която трябва да спазва периодичността на предходните заседания.